Team Pastoraal Werk is één van de drie teams die zich volledig richten op de spirituele voeding. Team Pastoraal Werk wil jongeren dichter bij God én dichter bij elkaar brengen door de jongeren kennis te laten maken met de kerk en haar tradities. Dit team brengt onze jongeren in contact met Christus, de Kerk en onze tradities. De teamleden worden door onze jeugd gevraagd naar antwoorden op levensvragen. De hulpvraag van de jongere bepaalt de aanpak. Elke vraag wordt beantwoord vanuit het geloof.
Het doel van dit team is om jongeren een luisterend oor te bieden en een gids voor hen te zijn. Soms is er binnen gezinnen geen ruimte voor dialoog over bepaalde onderwerpen. De onderwerpen zijn dan bijvoorbeeld ‘taboe’. Hoewel jongeren bij deze onderwerpen in theorie wel bij de huidige aanspreekpunten (denk aan priesters, ouders, medegelovigen) terecht kunnen, wordt er in de praktijk geen bevredigend antwoord gegeven. Vaak gaat het om individuele gesprekken op het SOJP-kantoor, in het Mor Eprhem klooster of lessen in groepsverband – maar ook via social media. De pastorale werkers hebben oog voor de jongere bij activiteiten of evenementen van de verschillende SOJP-jongerencomités. De leden van dit team hanteren strikte geheimhouding ten aanzien van alle informatie die tot hun komt.
4.3.1 Samenstelling
Het SOJP heeft voor 10 uur per week Ephrem van der Kaap als pastoraal werker beschikbaar. Deze pastoraal werker voert zijn werkzaamheden uit als ‘opdrachtnemer’ in de zin van artikel 7:400 e.v. BW.
4.3.2 Functieomschrijving
De taken van een Pastoraal Werk zijn – kort samengevat – de volgende:
Ten aanzien van jongeren
- vragen van jongeren beantwoorden;
- door het Ware geloof en de Heilige Liturgie een levende relatie met God opbouwen;
- overdracht van de geloofskennis van onze geestelijken, leraren en gelovigen;
- vertalen van Bijbelse basisprincipes naar een concrete visie op parochieopbouwwerk; jongeren helpen bij het verkrijgen van een Liturgisch leven, doordrongen met de Heilige Mysteriën van onze Kerk; en
- creëren van samenhorigheid bij jongeren.
Ten aanzien van de catechese
- uitleg bieden over de Qurobo Alohoyo (voorafgaand en na de viering ervan)
- meewerken aan de ontwikkeling van catechesemethoden;
- kennis van en inzicht het geloof omzetten in concreet lesmateriaal; en
- leerstof op didactisch en pedagogisch verantwoorde manier aanbieden, al dan niet door lezingen.
Ten aanzien persoonlijke ondersteuning
- parochianen begeleiden bij rouw, ziekte of andere persoonlijke problemen;
- indien nodig doorverwijzen voor professionele zorg;
- het organiseren van activiteiten die ondersteuning bieden op het pastorale werkvlak; en
- uitvoeren (en evalueren) van diaconale gesprekken en activiteiten.
Daarnaast kan dit team een ‘meditatie- en biechtavond’ verzorgen. Voor veel jongeren is ‘biechten’ een onbekend mysterie. Onder goede pastorale zorg worden jongeren onderwezen in wat het betekent om berouw, vergeving en hereniging te ervaren.