Informatie
Halloween: van God
Halloween, of hallowe’en, is een samentrekking van ‘’All Hallows’ Eve’’, en was de avond voor het ‘’Feest der Heiligen’’. Een andere naam voor Halloween is ‘’All-Saints Day’’[1]. Het was een Keltische feestdag, die verbonden was met het Keltische nieuwjaar, waar het woord Samhian voor werd gebruikt. Dit, echter, was niet zo bekend als de Christelijke vorm die het later zou krijgen[2],[3],[4]. Halloween werd pas een bekende feestdag toen het Christendom het begon te vieren, en daarnaast kreeg Halloween pas een fatsoenlijke vorm door het Christendom. Dit maakt dat het nooit een satanisch feest is geweest, en dat het slechts in de Keltische cultuur op een specifieke manier gevierd werd, maar dat Halloween met name een Christelijke feestdag was.
Halloween als Christelijke feestdag[5]
Tijdens Halloween (All Saints Eve) gingen Christenen naar de kerk en baden daar voor de overledenen. Daarnaast gaven zij aalmoezen om het werk van de heiligen te gedenken, en ook om gemotiveerd te raken voor hun eigen verlossing. Het idee was de heiligen, bekend en onbekend, te gedenken. Dit vond in de vroege kerk ook al plaats, alhoewel nog niet in een vorm van een vaste jaarlijkse dag. Vroeger werden heiligen en martelaren regionaal herdacht, en met de tijd mee begonnen meerdere bisdommen feestdagen ‘’te delen’’. Dit was mede door de vervolging van Diocletius, die zóveel Christenen heeft laten vermoorden dat het bijna niet meer mogelijk was om mensen individueel te herdenken. Een voorbeeld hiervan is Basilius van Caesarea (379 n.Chr.) die een brief naar het bisdom van Pontus schreef, om hen uit te nodigen voor een jaarlijkse herdenking van martelaren. Gelijke voorbeelden zijn te vinden in de werken van Efrem de Syriër (373 n.Chr.) en Johannes Chrysostomus (407 n.Chr.). Een van de eerste historische referenties naar Halloween is van Paus Bonifatius IV (615 n.Chr.), die in het begin van de 7e eeuw een Romeinse tempel, de tempel van Pantheon, had ingewijd in de naam van de Heilige Maagd Maria en alle martelaren. Paus Gregorius III (741 n.Chr.) had een kapel in de Basilica gewijd aan alle heiligen, en had 1 november als jaarlijkse herinnering van alle heiligen ingesteld, en Paus Gregorius IV (844 n.Chr) schijnt het een feestdag in het hele Westen gemaakt te hebben.
Link tussen het Christelijke Halloween en de hedendaagse variant
Veel van de hedendaagse tradities zijn seculiere varianten van Christelijke tradities. Een van deze tradities is het lopen met lantaarns. Vroeger liepen arme kinderen rond de huizen om aalmoezen te verzamelen. Daarnaast is het verkleden ook zo een traditie. Men ging zich verkleden om Bijbelse en traditionele toneelstukken uit te voeren. Beiden, samengevoegd, zijn wat nu het ‘’trick or treat’’ is.
Hoe is het imago van Halloween negatief geworden?
Wanneer is het beeld van Halloween geassocieerd met satanisme en andere heidense dingen? Dit is met name begonnen tijdens de Protestantse Reformatie. De Reformatie was, praktisch gezien, tegen alles wat met o.a. traditie te maken had. De Reformatie, samen met pseudowetenschappers, hebben het beeld gecreëerd dat Halloween iets slechts is. Samen met ideeën dat Jezus slechts een (re)incarnatie van de Egyptische god Horus is, en dat Pasen een Babylonische godin van de dood zou zijn, is Halloween bestempeld als een Christelijk-gemaakte variant van het feest van de afgod Samhian. Dit is een claim die vandaag de dag nog steeds gemaakt wordt, echter klopt dit niet. Er is geen historisch bewijs voor het bestaan van Samhian als god van de dood. Dit is bedacht door Westerse academici rond de 18e eeuw. Dit weten wij mede doordat in de 18e eeuw de archeologie rondom de Keltische cultuur nog niet volledig ontwikkeld was, dus in die tijd was het nog niet mogelijk om te weten wat de Kelten over Halloween zeiden, en dit is dan ook door de wetenschap bevestigd. Samhian was geen afgod, maar schijnt iets te betekenen als ‘’heilige tijd’’ of het Keltische nieuwjaar. De claim dat Halloween op de dag van een afgod (Samhian) gevierd werd, is verder door de Protestantse kerken gebruikt in hun oppositie tegen veneratie. Tegelijkertijd, in de 19e eeuw, was er een opkomst van nieuwe vormen van heidense sektes[6],[7]. Een ander probleem was dat, in de 20e eeuw, de zogenaamde Kerk van Satan Halloween als ‘’hun’’ feestdag claimden.
Voetnoten
[1] Thomson & Annadale. A History of the Scottish People from the Earliest Times: From the Union of the kingdoms, 1706, to the present time, 1896, p. 496.
[2] Webster, Merriam. Merriam-Webster’s Encyclopedia of World Religions, 1991, p. 408.
[3] Monaghan, Patricia. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore. New York City, 2004, p. 41
[4] Hutton, Ronald. Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain, 1996, p. 362.
[5] Mershman, F. (1907). All Saints’ Day. In The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. Retrieved October 30, 2020 from New Advent: http://www.newadvent.org/cathen/01315a.html.
[6] McColman, Carl. Complete Idiot’s Guide to Celtic Wisdom, 2003, p.12, 51.
[7] Webster, Merriam. Merriam-Webster’s Encyclopedia of World Religions, 1991, p. 408.
Comments are closed