Het SOJP is een door de Belastingdienst als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) erkende stichting, zodat donaties en sponsorgelden fiscaal aftrekbaar zijn. De werkwijze, verantwoordelijkheden, rechten en plichten van de leden van het bestuur en de teams zijn vastgelegd in onze statuten. Aan het eind van elk kalenderjaar publiceert het SOJP een jaarverslag met een financieel rapport over alle binnengekomen giften, de uitgegeven bedragen en de wijze van hun besteding.
Vanaf 1 januari 2014 moeten ANBI’s de onderstaande gegevens op het internet publiceren.
Naam
Stichting Syrisch Orthodox Jongeren Platform
Fiscaal nummer
RSIN & ANBI nummer: 8540 86 973
Contactgegevens
Michiel de Ruyterweg 110
5262 VJ Vught
Email: info@sojp.nl
Website: www.sojp.nl
IBAN: NL26 RABO 0192 002 066
Doelstelling
Het SOJP is op 14 november 2009 opgericht voor onze Syrisch Orthodoxe jongeren. Ons doel is om het christelijk geloof toegankelijk te maken voor jongeren en jongvolwassenen van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland. Om deze missie te vervullen, willen wij het christelijk geloof vanuit de Syrisch Orthodoxe traditie verkondigen op een open, laagdrempelige, enthousiaste en inspirerende manier. Ons uitgangspunt daarbij is dat ons geloof veel te betekenen heeft in het alledaagse leven anno nu, om geen andere reden dan dat wij dit zelf zo ervaren.
Hoofdlijnen beleidsplan
Welke werkzaamheden verricht het SOJP?
Het SOJP heeft tot doel het erfgoed van het christelijk geloof in het algemeen en van de Syrisch Orthodoxe traditie in het bijzonder toegankelijk te maken voor jongeren en jongvolwassenen. Dit is natuurlijk een héél brede opzet, want dit geloof en deze traditie zijn bijzonder rijkgeschakeerd en van toepassing op tal van aspecten van het dagelijks leven. We onderscheiden daarom de volgende hoofddoelen/werkzaamheden:
- onderwijs over de Bijbel, kerkvaders en kerkgeschiedenis;
- onderwijs over de sacramenten en hun plaats in het christelijk leven;
- het samen vieren van hoogtepunten van het liturgisch jaar;
- onderwijs in theorie en praktijk van de Syrisch Orthodoxe kerkmuziek.
Terwijl bepaalde grote evenementen plaats vinden in het St. Efremklooster, vinden onze activiteiten in de afzonderlijke parochies plaats. Dáár immers – en niet in het klooster – speelt zich het kerkelijk leven van onze gelovigen af en het is dáár dat wij onze doelgroep aantreffen. Het is onze intentie om ter plekke kerkelijke activiteiten voor jongeren te stimuleren en/of ondersteunen, en niet om binnen een parochie te doen wat eigenlijk de voornaamste taak van het parochiebestuur is.
Wanneer worden welke werkzaamheden uitgevoerd?
Bepaalde grote evenementen worden slechts eenmaal per jaar georganiseerd. Denk hierbij aan Mor-Efremdag rond 9 juni (de sterfdag van Mor Efrem), de Paasnachtdienst en de Kerstviering. Kleinere activiteiten vinden doorgaans meerdere malen gedurende het jaar plaats. Te denken valt aan Bijbelstudies, gebedsbijeenkomsten, thema- en filmavonden, het vieren van de Heilige Mis voor jongeren en Suryoyo leren spreken. Het organiseren van een spirituele reis vindt incidenteel plaats.
Hoe dragen de activiteiten bij aan het realiseren van de doelstelling?
Ons werk kan alleen iets betekenen in de mate dat het zich laat inspireren door het ene gebod waarin Jezus héél zijn boodschap heeft samengevat: “Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals ik jullie heb liefgehad. En er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. Jullie zijn mijn vrienden, wanneer je doet wat ik zeg” (Johannes 15:12-13). Jezus zelf heeft laten zien dat deze liefde zich in wederzijdse dienstbaarheid uit, toen hij zijn leerlingen de voeten waste en zei: “Als ik, jullie Heer en Meester, jullie de voeten gewassen heb, moeten jullie ook elkaars voeten wassen” (Johannes 13:14).
Het ‘succes’ van onze activiteiten heeft dus niets te maken met stampvolle zalen, grote invloed of veel glans en glitter, maar alles met open en sterke relaties, een groot onderling vertrouwen, een moedige en liefdevolle omgang met conflicten en misverstanden, een steeds dieper besef van Gods aanwezigheid bij alles wat wij doen, en met een uitstraling van vreugde en vrede. We leren van de apostel Paulus dat al onze persoonlijke talenten
“gaven van de Heilige Geest” zijn, bedoeld voor de opbouw van het éne Lichaam van Christus dat de kerk is (1 Korintiërs 12 & Efeziërs 4:11-16). Ons ‘succes’ blijkt daarom alleen uit de aanwezigheid onder ons van “de vruchten van de Geest: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing” (Galaten 5:22-23).
Hoe krijgt het SOJP inkomsten?
Aan het organiseren van de activiteiten zijn kosten verbonden. Hoewel het SOJP inkosten ontvangt door middel van donaties, is het budget van het SOJP helaas beperkt. Dankzij onze sponsoren is het SOJP de afgelopen jaren gegroeid en hebben wij veel Syrisch-Orthodoxe jongeren in Nederland kunnen bereiken.
Op welke manier en aan welke doelen worden de verkregen inkomsten besteed?
Ontvangen donaties besteedt het SOJP onder meer uit aan de aanschaf van literatuur, druk- en printkosten van (vertaalde) boeken en flyers, het huren van diverse materialen voor de organisatie van grote activiteiten (zoals Kerstviering), het onderhouden van de website en de aanschaf van een camera voor het maken van video’s.
Vermogen wordt aangehouden op een zakelijke spaarrekening. Kasgelden worden regelmatig overgeboekt naar de spaarrekening.
Samenstelling van het bestuur
Voorzitter: Mor Polycarpus Augin Aydin
Jeugdpriester: Abuna Simon Saliba
Vicevoorzitter: Diana Yanguc
Secretaris: Manuela Can
Penningmeester: Christin Malakeh
Tweede penningmeester: Gabriel Malki
Controleurs: Artemis Uncu en Dani Kara
Alle leden van de teams en van het bestuur zijn gelijkelijk lid van het SOJP, zoals wij allen gelijkelijk ledematen van Christus en leden van zijn kerk zijn. Zoals Lukas schrijft, waren de eerste christenen “trouw aan het onderricht van de apostelen; zij vormden met elkaar één gemeenschap, braken het brood, wijdden zich aan het gebed,… bleven bijeen en hadden alles gemeenschappelijk” (Handelingen 2:42 & 44). Het is deze onderlinge band tussen gelovigen die een kerkgemeenschap opbouwt – zoals machtsstrijd, geldzucht en jaloezie haar afbreken.
Beloningsbeleid
Het SOJP bestaat uit een grote groep vrijwilligers. De bestuursleden ontvangen geen beloning in de vorm van geld, maar – zo hopen wij – een beloning in de vorm van God’s gratie.
Financiële verantwoording
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2023