Thema's
Waar komt de Bijbel vandaan?
Waar komt de Bijbel vandaan?
De meeste Christenen zien de Bijbel als een gegeven iets. Het is een groot boek gevuld met belangrijke geschiedenis en theologie, wat vooraanstaand is voor Christenen. Ook zien alle Christenen het als een bron voor dogma en christelijke identiteit.
Maar waar komt de Bijbel vandaan? Is het zomaar geschreven door de profeten van het oude Testament en de apostelen van het nieuwe Testament, samengesteld tot één manuscript en daarna naar de printers gestuurd, zodat iedereen zijn/haar eigen Bijbel kan hebben?
Nee, dat is niet wat er gebeurd is.
Het heeft honderden jaren geduurd om die vele teksten samen te stellen, die we nu als het oude Testament zien. De boeken van het oude Testament zijn niet het resultaat van één auteur zoals Mozes, die een tekst ging creëren, die daarna prefect werd gekopieerd en doorgegeven over generaties. Deze teksten werden eeuwen lang gebruikt door het volk van Israël en in die eeuwen van gebruik vond er gedeeltelijk aanpassing of toevoeging plaats. Uiteindelijk vormden deze teksten wel een canon; een goedgekeurde lijst, dat werd gebruikt in spirituele lezingen/aanbidding en theologie.
Dus de canon is een resultaat van een lang proces door het gebruik van de gemeenschap. Een canon is daarom een collectie van teksten, die in een religieuze gemeenschap een autoriteit uitoefenen. Om het nog complexer te maken, verschillende groepen van Joden vormden verschillende canons van het oude Testament, maar alleen een daarvan ontvingen de Christen, toch?
Eigenlijk, nee, Orthodoxe Christenen, Rooms katholieken en protestanten hebben allemaal een verschillende canon van het oude Testament. Ze verschillen een beetje van elkaar en de meeste protestanten gebruiken een kortere oude Testament canon, die tijdens de 16e eeuwse reformatie of iets later, hangt af van religie, is ontstaan.
Dus, waar komt het nieuwe Testament vandaan?
De 27 boeken van het nieuwe Testament zijn in een veel kortere periode geschreven, een aantal decennia. Ook schijnt er niet veel aangepast te zijn van de oudste manuscripten. In werkelijkheid, de nieuwe Testament teksten zijn de best gedocumenteerde set van teksten van wat afkomstig is uit de oude wereld. Daardoor kunnen we ze betrouwbaar verbinden met de auteurs door wie ze geschreven zijn. Dus, wanneer Johannes de apostel openbaring schreef, het laatste boek van het nieuwe Testament, stuurde hij het verder met 26 andere boeken naar een uitgever, zodat er voor iedereen een kopie werd gemaakt?
Nee, dat is niet wat er is gebeurd! Onthoud dat de boeken van het nieuwe Testament geschreven zijn naar verschillende mensen en voor verschillende doelen. Ze waren niet samen gestart om een enkele boek te verspreiden. Sterker nog, in geen van die boeken is een inhoudsopgave of uitspraak dat er iets zou zijn zoals een nieuwe Testament. En wanneer de apostelen refereerden naar het Schrift, bedoelden ze bijna altijd het oude Testament.
De diverse teksten van het nieuwe Testament werden in het begin rondgegeven en hardop voorgelezen in kerken. Er werden kopieën gemaakt en de parochies begonnen zelfs collecties van teksten samen te stellen. De brieven van de apostel Paulus werden vroeg in de 2e eeuw samen in een collectie verspreid en de vier evangeliën werden in het midden van die eeuw samengesteld, maar de nieuwe Testament canon is niet ontstaan en dat eeuwenlang. De oudste lijst, die we kennen en volledig overeenkomt met de lijst, die de meeste Christenen vandaag gebruiken (Orthodoxen, Rooms katholieken en protestanten) is geschreven in het jaar 367 door Athanasius, de bischop van de stad Alexandrië in Egypte. Hij schreef onder zijn autoriteit een brief naar de kerken, om hun te laten weten welke boeken konden worden voorgelezen in zijn kerken. Het duurde nog 100 jaar, totdat bijna alle Christenen dezelfde lijst gebruikten.
Waar komt de Bijbel nou eigenlijk vandaan? Het was geen simpele kwestie van auteurs, die boeken schreven en die dan doorgeven. De teksten van de Bijbel zijn ontstaan binnen parochies, die de teksten controleerden door hun bereids overgeleverde geloof en in sommige gevallen werden de teksten aangepast.
Het oude Testament ontstond binnen het oude Verbond met Gods volk Israël en het nieuwe Testament ontstond binnen het nieuwe Verbond met de Christelijke kerk. Beide gemeenschappen hadden de teksten al in hun hart door de inspiratie van God. De gemeenschappen schreven ze op, interpreteerden ze en gaven ze trouw in traditie door van de ene tot de andere generatie.
Zo is de Bijbel ontstaan!
Comments are closed